Oorbellen prikken

Je bent bij ons aan het juiste adres als je waarde hecht aan 100% kwaliteit en veiligheid als het gaat om oorgaatjes prikken.

Wij werken met het merk  STUDEX® dit  is het wereldberoemde, internationale fabrikant van instrumenten om oorgaatjes te prikken, huidvriendelijke oorbellen en nazorgproducten. 


Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen telefonisch contact met u op.


Naverzorgingsproducten


Meest gestelde vragen:

Kan ik mijn oude prikoorbellen meenemen als ik oorgaatjes laat prikken?

Nee, de specialisten die werken met onze innovatieve STUDEX instrumenten, kunnen geen andere oorbellen gebruiken. Met onze STUDEX instrumenten wordt het oorgaatje namelijk geprikt met een steriele prikoorbel. 

Bij het prikken van de oorgaatjes zorgt ons instrument ervoor dat de sluiting automatisch op de juiste positie op de steker geplaatst wordt. De prikoorbel wordt niet onnodig aangerkaat.

In vergelijken met sommige oudere prikoorbellen bieden de prikoorbellen voor ons STUDEX instrument verschillende voordelen:

 • Ze zijn steriel verpakt en helpen je dus infecties van je nieuw oorgaatje te voorkomen.
 • We hebben een uitgebreide collectie
 • Prikoorbellen in verschillende prachtige desgins.

Hoelang moet ik mijn prikoorbellen dragen?

Laat de oorbel 6weken (3 weken met STUDEX advanced) onafgebroken in het oor zitten. Bij een piercing in het kraakbeen moet de oorbel 12 weken ( 8weken met STUDEX advanced) in het oor blijven. Na deze periode mag je de oorbel uitdoen en vervangen door een andere oorbel die ook constant gedragen moet worden.

De eerste 6 maanden ( 12 maanden voor het kraakbeen) na het zetten van de oorbel raden we aan om enkel lichte oorknopjes te dragen. De steker moet gemaakt zijn van chirurgisch roestvrij staal of een ander huidvriendelijk materiaal.

 

Als je pas geprikte oorgaatjes goed verzorgt, zul je er het meeste plezier van hebben. :) 

Hoeveel kost het?

De prijzen zijn uiteraard verschillend. De prijs voor het prikken van de oorgaatjes is inbegrepen in de prijs van de oorbel. Deze liggen rond de €30 per paar, maar is afhankelijk van het model en materiaal dat je kiest.

Hoe moet ik mijn pas geprikte oorgaatjes verzorgen?

We kunnen het belang van goede nazorg niet genoeg benadrukken. Pas gepritke oorgaatjes moeten na de eerste 24uur minstens twee keer per dag verzorgd worden met de juiste nazorgproducten om infecties of andere complicaties te voorkomen.

 

 • Was je handen altijd grondig voordat je de oorbel of het oor aanraakt.
 • Breng het STUDEX narzorgproduct na de eerste 24uur twee keer per dag op de voor-en achterkant van het oorgaatje aan, zonder de oorbel uit te doen. Duw de oorbel zachtjes naar voren en achteren terwijl je het nazorgproduct aanbrengt.
 • In de tussentijd houd je de zone rond de oorbel droog.
 • Raak de oorbel of oor niet onnodig aan.
 • Duw de sluiting niet strakker aan maar laat de sluiting in de inkeping van de steker zitten. Wanneer de sluiting in de inkeping zit, kan er voldoende lucht bij het oorgaatje, hetgeen ghet genezingsproces bevordert. Een te strakke oorbel kan leiden tot infectie.
 • Vermijd haarlak, shampoo, zeep en andere producten in de buurt van het oor. Na het gebruik van shampoo moet je het oor spoelen met proper water en vervolgens een STUDEX nazorgproduct aanbrengen zoals hierboven beschreven.
 • Wegens de gevoelige aard van het kraakbeenweefsel moet er extra aandacht besteed worden aan de nazorg. Oorgaatjes in het kraakbeen hebben meer tijd nodig om te genezen (tot 3 maanden).
 • Onmiddelijk na het zetten van de oorbel kan er een lichte zwelling en /of roodheid optreden. Dit is een normale reactie en zou binnen 48 uur moeten verdwijnen, mits je de nazorginstructies opvolgt. In geval van overmatige pijn, zwelling en/of roodheid, moet je onmiddelijk ee narts raadplegen.

Wat is de beste leeftijd om oorgaatjes te laten prikken bij mijn kind?

Dit is een vraag die ouders ons vaak stelle. We geven je graag wat informatie en tips:

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, want er is geen ''juiste'' leeftijd voor kinderen om oorgaatjes te laten prikken. STUDEX is actief in meer dan 70 landen op 6 continenten en we weten dus dat de meningen hierover verdeel zijn. Je zal merken dat elke cultuur een ander antwoord heeft op deze vraag. In sommige culturen, zoals in Mexico of Italïe, is het heel normaal om oorgaatjes te prikken bij baby's. In andere culturen zijn er mensen die vinden dat kinderen helemaal geen oorgaatjes moeten laten prikken. In veel landen zien we dat het merendeel van de ouders kuist om oorgaatjes te laten bij prikken bij hun kind, vooral als de moeders ook zelf oorbellen dragen.

We vertellen ouders niet wat ze wel of niet moeten doen. Als ouders het ons vragen, raden wij aan te wachten met het prikken van de oorgaatjes bij hun kinderen tot ze de belangrijkste vaccinaties hebben gehad. Als je niet zeker bent, raadpleeg dan de kinderarts. We raden ook aan om te wachten tot je kind het ook echt zelf wil. Sommige kinderen willen oorbenne op 5-jarige leeftijd, andere op 15-jarige leeftijd terwijl sommige kinderen er nooit om zullen vragen.

Ons Studex system75 instrument is uitzonderlijk zacht en vrijwel geruisloos, zodat je kind niet schrik tijdens het prikken van de oorgaatjes. Al onze Studex system75 prikoorbellen zijn huidvriendelijk in verschillende designs voor kinderen zoals bloemetjes, magische eenhoorns of hartjes.

Voor baby's en peuters hebben we speciaal de kids line. Dit is een collectie oorbellen die speciaal ontworpen zijn voor kleinere oortjes. Bij deze oorbellen krijg je ook een mooi geschenkdoosje.

Als je kind zijn of haar oorbellen zelf mag kiezen, zal je kind vooral gefocust zijn op de leuke oorbellen. De manier waarop je dingen formuleert, is ook erg belangrijk. Vermijd akelige woorden zoals 'schieten' of 'pistool'. Je kan beter gewoon zeggen: ''Laten we je eerste oorbellen kiezen!''. Wij gebruiken een ''oorbelleninstrument'' (STUDEX system75 heeft misschien wel de vorm van een pistool, maar het oorgaatjes prikken verloopt heel erg zacht.) Je zal je ongetwijfeld de doktersbezoeken met je kind nog herinneren. Veel kinderen zijn erg bang om een spuitje te krijgen, ook al is dit maar een kort prikje. In vergelijking met zo'n spuitje, is oorgaatjes zetten met een STUDEX system 75 nauwelijks voelbaar, zelfs voor kinderen.

Een goede verzorging van het oorgaatje is uiterst belangrijk. Als ouders is dit natuurlijk ook jullie verantwoordelijkheid. Leg je kind, afhankelijk van de leeftijd, uit hoe jullie er samen voor kunnen zorgen dat de oren sneller genezen. Duw de sluiting niet strakker aan maar laat de sluiting in de inkeping zitten, wanneer de sluiting in de inkeping zit, kan er voldoende lucht bij het oorgaatje, hetgeen het genezingsproces bevordert. Een te strakke oorbel kan leiden tot infectie.

Ik denk dat mijn oorgaatje onstoken is. Wat kan ik nu best doen?

Je kan infecties na het prikken van oorgaatjes voorkomen als je kiest voor steriele prikoorbellen en je oorgaatjes regelmatig verzorgt. Zorg er ook voor dat de sluiting van de oorbellen ( vlindersluiting ) niet strakker aandrukt. Laat de sluiting in de inkeping van de steker zitten en controleer de juisdte positie telkens wanneer je het oor reinigt. Wanneer de sluting in de inkpeing zit, kan er voldoende lucht bij het oorgatje, hetgeen het genezingsproces bevordert.

Na het prikken van oorgaatjes is het enorm belangrijk dat je onze nazorginstructies correct opvolgt. 

Als je oorgaatjes volledig genezen zijn en je toch moeilijk nieuwe oorbellen van andere fabrikanten kan verdragen, heb je misschien een alllergische reactie op dat materiaal. In dit geval raden we je aan om die oorbellen uit te doen en Studex Advanced te gebruiken totdat de infectie verdwenen is. Daarna kan je kiezen voor huidvriendelijke oorbellen, waarvan je weet dat je ze kan verdragen. Kies altijd  voor materialen die goed zijn voor je.

Zelfs bij oorgaatje die al lang genezen zijn en waar je nooit problemen mee gehad hebt, kan er toch nog een infectie optreden. Dit kan gebeuren door kleine scheurtjes die b.v. veroorzaakt kunnen worden doordat je oorbellene blijven haken bij het uit- of aandoen van kleding. In dit geval kan je ook Studex Advanced gebruiken om je oren te verzorgen. Je kan dan best een tijdje overschakelen naar kleine sterkeroorbellen.

Onmiddelijk na het prikken van het oorgaatje kan er een licht zwelling en / of roodheid optreden. Dit is een normale reactie en zou binnen 48 uur moeten verdwijnen, mits je de nazorginstructies correct opvolgt. 

In geval van overmatige pijn, zwelling en/ of roodheid, moet je onmiddelijk een arts raadplegen.

Neem de complicaties bij het prikken van oorgaatjes in het kraakbeen ernstig! Indien de nazorginstructies niet correct worden gevolgd of indien er bij complicaties niet onmiddelijk een arts wordt geraadpleegd, kan dit leiden tot blijvende schade aan het oor. Aarzel niet in dergelijke omstandigheden- je zal blij en opgelucht zijn dat je tijdig de hulp van een arts hebt ingeroepen.

 

Opmerking: Zoals vermeld, mogen deze tips niet beschouw worden als medisch advies. Raadpleeg een arts wanneer je medische vragen of zorgen hebt.

Kunnen oorgaatjes terug dichtgroeien?

Pas geprikte oorgaatjes zouden terug dichtgroeien als de oorbellen uitgedaan worden. Daarom moeten de oorbellen minstens 6 weken (oorlellen) of 12 weken (kraakbeen) onafgebroken gedragen worden. Wanneer je Studex Advanced gebruikt, kan je de prikoorbellen al na 3 weken (oorlellen) of 8 weken (kraakbeen) vervangen. Het duurt tot 6 maanden (oorlellen) of 12maanden (kraakbeengebied) tot de oorgaatjes volledig genezen zijn.

Gebruik gedurende die tijd enkel stekeroorbellen en vermijd oorbellen met een haakje. De steker moet gemaakt zijn van chirurgisch roestvrijstaal of andere huidvriendelijke materialen. Voor het kraakbeengebied raden we barbells aan.

Zodra de oorgaatjes volledig genezen zijn, kunnen ze niet meer dichtgroeien. De binnenkant van het piercingkanaal wordt bedekt met huid, waardoor het ''wondje'' dat door het prikken is ontstaan, wordt afgesloten. Soms kan het echter lijken alsof het oorgaatje is dichtgegroeid omdat genezen oorgaatjes gewoonlijk talf afscheiden als er een tijdje geen oorbellen worden gedragen.

Hoe verloopt het volledige proces van oorgaatjes prikken?

Wanneer je kiest voor een Studex partner, ben je er zeker van dat je te maken hebt met een professionele en goed opgeleide specialist in oorgaatjes prikken. Bij het prikken van de oorgaatjes zorgt ons instrument ervoor dat de sluiting automatisch op de juiste positie op de steker geplaatst wordt. De prikoorbel wordt niet onnodig aangeraakt. Oorgaatjes prikken verloopt zacht, snel, veilig en absoluut hygiënisch. Bovendien komt je oor nooit rechtstreeks in contact met het instrument.

Kan ik oorgaatjes laten prikken in de winter?

Ja, natuurlijk. Af en toe horen we van klanten dat ze te horen kregen dat het geen goed idee was om in de winter oorbellen te laten prikken. We weten echter niet waar deze mythe vandaan komt. Het is namelijk helemaal niet correct. In feite kan er het hele jaar door oorgaatjes worden geprikt. De koude kan zelfs aangenaam zijn als er pas oorgaatje geprikt zijn.

Natuurlijk is het een goed idee om een beetje voorzichtig te zijn met het dragen van hoeden, sjaals of truien met een rolkraag. Maar dat geldt altijd als je oorbellen draagt ( vooral hangers ) en heeft niets te maken met het pas geprikte oorgaatje zelf. Het risico op ontsteking is zeker niet groter in de winter.

Kan ik gaan zwemmen met pas geprikte oorbellen?

In het algemeen gekdt dat men tijdens de genezingsperiode best niet gaat zwemmen. Elke pas geprikte oorbel is immers een klein wondje, dat zo schoon mogelijk moet worden gehouden. Openbare zwembaden zijn vaak een broeihaard van bacteriën en zwembaden met chloor kunnen problemen veroorzaken omdat chloor de huid kan uitdrogen en irriteren. 

Als je toch wil zwemmen tijdens de genezingsperiode, kan je studex Advanced gebruiken. Naast het normale gebruik ( 2 keer per dag), wordt het aanbevolen om het product ook meteen aan te brengen na het zwemmen.

 

Vergeet niet om eerst je handen te wassen en eventueel zand op het oor met water weg te spoelen. 

Ik ben minderjarig. Heb ik de toestemming nodig van mijn ouders om oorgaatjes te laten prikken?

In Belgïe heb je de toestemming van een ouder of voogd nodig als je jonger bent dan 18jaar.

Voor jongeren vanaf 16 jaar is het voldoende als zij het toestemmingsformulier laten ondertekenen door de ouder of voofd en dit meebrengen. Gaatjes prikken in het oorkraakbeen of de neus met een instrument is in België niet toegestaan.

Als je jonger bent dan 16 jaar moet de ouder of voogd trouwens ook aanwezig zijn bij het prikken van de oorgaatjes en in de winkel het toestemmingsformulier ondertekenen.

Certificaat Jana Govaert
Certificaat Jana Govaert
Prijslijst Aurora